Basis voor een nieuwe badkamer

De basis

Een badkamer ontwerpen lijkt een hele klus. Al die zaken waar je rekening mee moet houden: de technische aspecten, het waterdicht maken van alles en de rommel die een verbouwing met zich mee breng. Toch kan een verbouwing heel erg leuk zijn: stapels brochures doorbladeren, dromen over hoe jij het graag wilt hebben gewoon alles de vrije loop laten. Geniet van de visuele aspecten van het badkamerontwerp, en het beste is om de ingewikkelde technische aspecten aan de experts over te laten.

Het is wel zeer verstandig om je ook te verdiepen in de praktische aspecten van elk onderdeel van uw eigen badkamerontwerp. Dit kan allemaal alleen maar goed zijn voor de functionaliteit van de badkamer. Dus begin bij het begin, de basis en maak keuzes waar je goed over hebt na gedacht (‘Wat is het voordeel van een groot bad?’ ‘Waar heb ik het meeste licht nodig?’ ‘Waar plaats ik wat’), zo ontstaat er een perfecte balans tussen de vorm en functionaliteit van uw badkamer.

1. Bad

De maat is meestal het meest belangrijke, daarna de kleur, het materiaal en de vorm. Wees realistisch. Wat past ook echt bij uw badkamer? Ook met een bescheiden bad met ingebouwde whirlpooljets en een krachtige douchekop erboven kan heel erg comfortabel zijn.

2. Douche

Hoe hoog wil ik de waterdruk? Hoe verwarm ik mijn water? Wil je een douche die goed aansluit bij uw behoeftes, dan is deze informatie van groot belang. De douchekop, de vorm en grote er van. De grootte van de douchebak speelt hier ook een grote rol bij.

3. Wastafel

Waar plaats ik de wastafel? Hoe wordt de wastafel bevestigd, hoe gebruik ik hem straks? Dit zijn vragen waarover je vooraf goed over moet nadenken. Verdiep je ook goed in de voordelen van keramisch of glas, of een stenen bak ten opzichte van hout of kunststof.

4. Kranen

Gepolijst chroom of mat staal? Ouderwets koper of warm nikkel? Welke kranen je ook kiest ze moeten niet alleen mooi zijn maar ook duurzaal en gemakkelijk te gebruiken. Kun je de kraan nog gebruiken als je zeep op je handen hebt?

5. Toilet

Niet het meest aantrekkelijke onderwerp, maar wel één waar u over moet nadenken. Bijvoorbeeld over het comfort en de hygiëne. Maar ook over het ontwerp: wil je het waterreservoir wegwerken, een zwevend of staande toilet of misschien wilt u zelfs een scheidingswand tussen de toilet en de rest van uw badkamer?

6. Opbergruimte

Iemand met weinig toiletartikelen en schoonmaakmiddelen zal natuurlijk minder opbergruimte nodig hebben dan iemand die gek is op rijen met flesjes, zeepjes en stapels met handdoeken. Welke meubels je ook kiest, een medicijnen kastje, een planchet of een op maat gemaakte meubel set, kijk vooral naar het doel waar ze voor dienen.

7. Wanden

De afwerking van de wanden is afhankelijk van uw persoonlijke smaak en budget. Pakt u zelf de verfroller of kiest u voor een ijverig stuk mozaïekwerk van stukjes marmer? Wees vooral niet bang om verschillende materialen te gebruiken en combineren voor een persoonlijk maar toch waterdicht effect.

8. Vloeren

Ook de vloer is een zeer belangrijk onderdeel van uw badkamer, de vloer moet niet te glad zijn, aangenaam aanvoelen voor blote voeten en waterdicht zijn. Wilt u vloerverwarming? Kijk goed naar het verschil in onderhoud, wat voor materiaal u gebruikt en naar het verschil in esthetisch effect van bijvoorbeeld keramiek, steen, vinyl en hout .

9. Verlichting

De verlichting kan een badkamer een heel ander effect geven, gebruik de badkamerverlichting niet alleen als verlichting maar ook als decoratie. Met muurverlichting en omhoog of omlaag gerichte spotjes geef je de badkamer extra sfeer en dimensie. Zorg dat er waar nodig is genoeg licht is, bijvoorbeeld bij de spiegel.

10. Verwarming

Juist in een badkamer is warmte en dus een goede verwarming heel erg belangrijk. Neemt u vloerverwarming, hou hier dan voor de tijd veel rekening mee voordat de vloer word gelegd. Denk ook goed na over wat de juiste positie is voor uw radiator.